sobota, 16 lutego 2013

Polewa czekoladowa

1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki kakao gorzkiego
2 łyżki wody

Wszystkie składniki włóż do garnuszka i doprowadź do zagotowania. 

Jeśli chcemy polewę użyć do ciasta, należy gotować ją, dopóki się nie rozpuści cały cukier. Po rozpuszczeniu cukru możesz spokojnie polewać nią ciasto.

Aby polewę można było użyć do ciastek, pogotuj ją ok, 3 min. Potem od razu dekoruj ciastka, bo będzie dosyć szybko zastygała.

W przypadku robienia mazurka czekoladowego, trzeba gotować ją nieco dłużej. Za każdym razem wychodzi inaczej, ale można to łatwo sprawdzić. W trakcie gotowania należy łyżeczkę polewy wylać na talerzyk. Jeśli zastygnie, bez rozlewania się oznacza to, że jest gotowa. Trzeba ją od razu wylewać na kruchy spód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz